2008. április 29., kedd

Boldog születésnapot Gáspár Tanár Úr!

Az idős tanár csak ül és mesél. Azokról az időkről, amikor vallató szobában tartották őt éjszakákon át, mikor megfenyegették, állását vették. Nem akart családot alapítani, a sors így hozta, meg különben is, veszélybe sodorta volna őket. Még bízik, pedig tudja, hogy ugyanazok az eszközök. Demokratikus köntösbe bújtatott diktatúra. Ez a legveszélyesebb, hiszen az átkosban a pártról mindenki tudta, miről szól, mit szolgál. Megosztanak bennünket, és életben tartják az állandó veszélyhelyzet érzését.

Felnő egy nemzedék, aki nem fog emlékezni a tizedik születésnapjára, a körtefára, mert elveszik tőle az emlékeit. Jótékony amnéziába taszítják a sajátjaikat, hogy csökkentsék ingerküszöbüket és igazság iránti vágyakozásukat. A feledékenység homályába vesznek az átbeszélgetett éjjelek, az irodalmi színpad próbái és az egyetlen, legerősebbnek hitt összetartó erő, a nemzet.

Csipkerózsa álmát alussza a felvidéki magyar értelmiség, így hiányzik a következetes állásfoglalás az emberi élet értékeiről és közösségünk jövőjéről egyaránt. A felvidéki családok válságban vannak. Az egyén zsákutcába jutott, pedig szívesen tenne egy jobb, élhetőbb jövőért.

Higgyünk a csodában, a változásban, mert csak az a nemzet érheti el céljait, aki tud és mer álmodni.

(gondolatok egy 2007 februárjában a Múzeumi Szalon keretein belül történt beszélgetés kapcsán - Miklósi Péter beszélgetett Gáspár Tibor nyugalmazott gimnáziumi tanárral))

1 megjegyzés:

Kormos László írta...

Igen Attila, ez a helyzet, s bevallom őszintén, szerintem még sokáig nem leszünk tisztában a valósággal. Amíg pénzuralmi rendszerben fogunk működni, amíg a civilizációk nem értik meg az emberi lélek elemi lényegét, addig szellemi rabságban fogunk élni. Ugyanis a lebutított többség manipulált akarata érvényesül társadalmainkban, amely nem a nemzetek, hanem a monopóliumok érdekeit szolgálják, minden áron.