2008. február 5., kedd

Éledező autonómiamozgalmak a Felvidéken

Zsebők Csaba, Magyar Nemzet, 2008. február 4.

– Járásunkban a Csemadok szervezésében már hagyományosan minden esztendőben megemlékezünk az 1994-es komáromi nagygyűlésről, ahol a felvidéki magyarok választott önkormányzati és parlamenti képviselői találkoztak, hogy egy közös szándékot deklaráljanak – emlékeztet Petheő Attila, a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezet, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) észak-komáromi önkormányzati képviselője.

Fontosnak tartja mindezt kiemelni, hiszen a gyűléstől ország-világ az autonómia kikiáltását várta, amire akkor azonban csak a Duray Miklós vezette Együttélés Mozgalomnak lett volna mersze. A másik két párt, a magyar kereszténydemokraták Bugár Bélával az élen, és a liberálisnak neveztetett Magyar Polgári Párt ettől az utolsó napokban elhatárolódott.

– Ennek a tényét és üzenetét 1998 óta, amikortól is a három párt egyesülésével megalakult MKP kormányra került, igyekeznek elhallgatni a felvidéki közélet vezetői. Azt gondolom, az autonómia kérdése Szlovákiában nem lehet tabutéma. Mi magyarok tesszük azzá – nyomatékosítja a fiatal felvidéki politikus. – Az úgynevezett liberális fennhatóság alatt működő egyetlen szlovákiai magyar napilap és a magyarul megjelenő sajtóorgánumok nyolcvan százaléka a nemzet létét érintő kérdéseket gyakorlatilag nemlétezőként kezeli. A magyarság elleni atrocitásokat pedig csupán a példányszám növelésére, politikai tőke kovácsolására és esetlegesen a mai szlovák kormány lejáratására használja.

Petheő Attila úgy véli: a felvidéki magyarságnak jelenleg még nincs nyilvánosságra hozott használható autonómiakoncepciója. Szerinte ennek fényében elsősorban azt kellene elmondani a magyar nemzetrész tagjainak, hogy mit jelent az autonómia. Tudniuk kell ugyanis, hogy a felvidéki magyarság jelenlegi helyzetében belső önrendelkezés nélkül az e közösség által megtermelt javak nem a dél-szlovákiai régiókra fordíttatnak.

– Egyszóval: a mi éléskamránkhoz csak a szomszédnak van kulcsa.

Petheő Attila nem kívánja kommentálni Bósza János kezdeményezéseit, szerinte ugyanis fontos, hogy egy autonómiakoncepció használható legyen. Elárulta, hogy készülőben van egy kiforrottabb terv, de a kezdeményezők nevét – taktikai okokból – egyelőre titokban tartja

Nincsenek megjegyzések: