2007. szeptember 17., hétfő

Magyar föld nélkül kell-e majd magyar bank a Felvidéken?

Az OTP szlovákiai kihelyezett tagozata „magyar – és kisember barát" reménysugárral lepi meg az ügyfeleit. Tudniillik olyan hitelt ajánl a nagyközönségnek, melynek segítségével az eddigi bérlőkből tulajdonossá válhat a földbérlő. Eddig ez jól is hangzik. Onnantól azonban büdös kezd lenni az ügylet, ha tudjuk, hogy a szlovákiai rendszer nem földtulajdonos centrikus. Egyszóval nem támogatja a néhány hektáron (a sajátján) termelő magyar parasztembert. Azt a gazdát, aki 1991-től, ha a saját földjét akarja művelni és egy nagyüzemi termelő útjában áll (pl. a traktornak nagyobbat kell kerülnie), akkor e helyett a saját, jól termő föld helyett egy kicsit arrébb kap csereföldet használatba.

Egy barátom nagymamája jár hasonló cipőben. A jó minőségű termőföldje helyett 10 kilométerrel arrébb mérték ki a saját művelésre szánt földjét. Bérbe adta néhány éve, mert messze van, és a magáét már egyébként sem növelheti. Most már egy helyi bérelt földeken gazdálkodó dán kopogtat az ajtaján, hogy adja el neki. Az unokája azonban nem engedi.

A föld a legnagyobb értékünk. A felvidéki magyar kézben levő termőföld pedig a jövőnk. Ezért is érdekes az OTP új konstrukciója, mellyel biztosan nem a kisembert (parasztot) kívánja megszólítani. Az is biztos, hogy nem a magyar embereket célozza a hitellel, hiszen akkor a bank honlapjának magyar részén is címlapon szerepelne e lehetőség. (pa)

Nincsenek megjegyzések: