2007. szeptember 21., péntek

Reszlovakizáció vagy autonómia?
Előre lehetett azt jelezni, ami tegnap bekövetkezett. Egy parlamenti szavazás által érinthetetlenné váltak a Beneš-dekrétumok. Egyedül az MKP 20 képviselője nem szavazta meg a deklarációt. A szavazás után azonban nem tudom, hogy elhagyták-e az üléstermet, tüntetések, megmozdulások szervezésébe kezdtek-e.
Egyedüliként Markus Ferber bajor képviselő szólt határozottan a szlovák közszolgálati rádióban a szlovák nemzetiek kezdeményezéséről és a parlamenti szavazásról, melyet veszélyes jelzésnek tart, ezért jövő héten Strasburgban szólal fel az ügyben az EP soros ülésén. Remélem, hogy Duka-Zólyomi Árpád és Bauer Edit EP képviselőink is szólásra emelkednek ugyanott e témában.
A képviselő egyébként a szlovák parlament deklarációját a Beneš-dekrétumok formális megújításának tartja. Ferber elmondása szerint kételyei támadtak, hogy szlovákia az európai államokkal való baráti együttműködés útját, illetve a nemzetiségi kisebbségek és a tolerancia európai értékeit kívánja-e követni.
"Szlovákiában nagy számban élnek magyar nemzetiségű polgárok, ezért az ember felteheti a kérdést, vajon milyen jövő előtt állhatnak abban az országban, ahol a szlovák törvényhozók hasonló határozatokat fogadnak el." - jegyezte meg Markus Ferber jobbközép képviselő.
Közben a szlovák hírcsatornán Berényi alelnökünk egy Rafaj nevű zavarodott elmével csevegett, aki ha tehetné újra vagonokba terelne bennünket. Ugyanúgy, ahogy azt nagyszüleinkkel tették a második világégés után, csupán azért, mert magyarok maradtak.
Megalázó, hogy Európában 2007-ben erről kell beszélnünk. Lassan több, mint félmillióan kezdhetjük bizonygatni, hogy nem vagyunk nácik, sőt elődeink már éltek e tájon, és nem csak a közelmúltban költöztünk ide.
Meglátásom szerint amilyen az adjon Isten, olyan kell, hogy legyen végre részünkről a fogadj Isten is.

Dokumentum:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bene%C5%A1-dekr%C3%A9tumok

Nincsenek megjegyzések: