2010. május 19., szerda

Közös portánk Komáromban

A komáromi Csemadokban járt tegnap a Közös portánk. Megtelt a terem. Örömteli, hogy sok fiatal jött el az összejövetelre. Nagyon érdekes és konstruktív volt a beszélgetés, észre sem vettük, hogy repül az idő.
Szó esett a Most és az MKP viszonyáról. Egy úriember elmondta, hogy az MKP egyes tagjai együttműködnek helyi szinten a Mosttal és így nehéz változást remélni a városban. Az országban uralkodó helyzetünkkel kapcsolatban jelezték, hogy a kollektív bűnösségünk még mindig él saját szülőföldünkön.
Az egyetlen megoldást az autonómia jelentheti, ami önálló hatalomgyakorlással járhat és magunk teremthetnénk meg ennek gazdasági feltételeit. Felmerült a komáromi vízgazdálkodás kiszervezésére tett kísérlete annak a lobbi csoportnak, ami a Most és az MKP egyes embereiből áll össze. Szerencsére, mondta a felszólaló, ezt (ti.a kiszervezést) összefogással sikerült megakadályozni.
A megjelentek kifejtették, hogy egyetlen magyar párt van, amire szavaznunk lehet június 12-én, az az MKP de ki kell azokat söpörni, akik már két évtizede a politikából élnek és még nem javítottak a magyar közösség élethelyzetén.
A kormányon töltött időszakból nem maradt olyan dolog egy fiatal felszólaló szerint, ami segítette volna a magyarság megmaradását. Komárom megyét feladtuk sajnálatos módon. Egy tanárember szerint a kommunizmus haszonélvezőit ki kellene dobnunk a magyar közéletből. Szerinte mindig lesz olyan kollaboráns réteg, aki a magyarságból él.
Emlékeztettek, hogy olyan jelölt -jelenlegi parlamenti képviselő- is van a magyar választási listán, aki néhány éve az Eötvös utcai magyar iskolának a bezáratása mellett érvelt, azt hangoztatva, hogy életveszélyes. A független statikusok azonban kimutatták, hogy nem veszélyes az épület. Pár hónap múlva kiderült, hogy egy polgármester közeli vállalkozónak fájdult meg a foga a telekre.
Egy közgazdász elmondta, hogy a szlovákiai egyetemisták 60%-ka külföldi egyetemekre jár. Létezik olyan orvosi kar, ahová pótfelvételit kellett hirdetni érdeklődés hiányában.
A beszélgetés végén a megjelentek megegyeztek abban, hogy létezik egy közös erkölcsi/eszmei irányvonal amihez igazítanunk kell magunkat és, ami mentén szerveződnünk kell. A megoldás, mint most is kiderült a közösség erejében rejlik, amin viszont dolgozni kell.

Nincsenek megjegyzések: