2010. május 25., kedd

Gútán járt a Közös portánk

A rövid bevezető után parázs beszélgetés alakult ki Gútán. Egy úr elmondta, hogy sem nekünk, sem az anyaországnak nem sikerült igazi zászlóvivőket találni. Elmondták, hogy a rendszerváltoztatás óta a politikum nem tájékoztatta a magyarságot a lehetőségeiről, legyen szó jogainkról,vagy földügyeinkről. A pozíciókba nem magyar érzelmű embereket tesznek azok, akiknek lehetősége van, hanem inkább olyanokat preferálnak, aki mindenkinek meg akar felelni.
A megjelentek többsége az anyaországban bízik. Azt az országot, ahol élünk meg sem említik. Közép-Európában gyarmatosítás folyik utal többek között a bevásárló központok tömkelegére egy úr. 1968 óta az átkosban engedték a mezőgazdálkodást és védték a piacot. Azt mondja, hogy utcákat tud mutatni, amik a piacozásból épültek Gútán.Ma már a sárgarépát sem termeljük odahaza, mert a műszakozás mellett gyakorta a füvet sincs idő lenyírni a kertbe-mondta egy hölgy. A gútaiak hanyagolják a földet, mert a munkájából biztos bevétel kell, hogy nagy nehezen ki tudja fizetni a számláit. Ott lyukadunk ki, hogy nincs agrárpolitikája az itteni magyarságnak. Az egyetem sem aktivizálódik ebben a kérdésben, holott hasznos kutatási projekteket valósíthatna meg a mezőgazdászokkal. Magyar pénzintézetet sem sikerült létrehozni a rendszerváltoztatás óta, holott az felemelhetné a felvidéki magyar vállalkozásokat.
Sajnos itt is felmerült a vélemény, hogy az elmúlt 20 évben az MKP nem tudott semmit sem elérni. Amíg mi manapság azon rágódunk, hogy mit mond Slota, addig kirabolnak bennünket.Az új formáció (Most) is kap rendesen...nagyon.
Elhangzik, hogy nincs stratégiája a felvidéki magyarságnak. Azt hiszik, hogy életfogytig ott lesznek a parlamenti, meg elnöki székekben-mondja a hölgy, aki elmondja, hogy szerinte nem az asszisztensek számát kell korlátozni és kommunikációról beszélni, hanem csak az kerülhessen oda/listára, aki egyetért egy jól kidolgozott felvidéki magyar hosszútávú stratégiával.
Gútán lassan elfogynak a munkahelyek jelzi egy Csemadokos. A kábelgyárban 3600 ember dolgozott, lassan 600-ra csökken a számuk. Az ipari parkba meg amiatt nem jöttek új beruházók, mert nem lett volna elég a munkaerő a környéken. Szerinte feldolgozó ipart kell Gútára hozni.
A város 83%-ka vallja magát magyarnak. Rossz hír, hogy ennek ellenére az arányokkal nem azonos 3 magyar és 2 szlovák alapiskolai osztályt nyitnak a városban. Mindenki egyetért abban, hogy ez rossz irányba mutat.

4 megjegyzés:

Madarász Róbert írta...

A három említett magyar alapiskolai osztály mellett idén is nyílik osztály a helyi egyházi alapiskolában is. Az nem magyar? Miért kell őket mindenhonnan kihagyni?

Névtelen írta...

Ezt nem tudtam...a hazaiak pedig nem említették a fórumon!
Petheő Attila

Névtelen írta...

ha egy politikus eljon Gútára vagy bárhová kampányolni illik hogy tisztában legyen a dolgokkak. valahogy azért fura hogy csak a választások elott jut ilyen az eszébe kedves Uram.

Névtelen írta...

Köszönöm az észrevételt. Nem jártam eddig sosem Gútán kampányolni, de ígérem, hogy sort kerítek rá még a választások előtt.
Egyébként nem hiszem, hogy fel tud sorolni legalább három olyan közéleti szereplőt, akinek egyáltalán ez eszébe jutott az elmúlt évtizedben hasonló körutat szervezni.
Üdvözlettel:
Petheő Attila