2010. április 17., szombat


Közös portánk. Beszélgetés jelenről, jövőről. Tegnap volt az első állomása a Csemadok által rendezett beszélgetős körútnak.

Perbetén voltunk a helyi kultúrházban. Két óra úgy elreppent beszélgetéssel, hogy például elfelejtettem fényképezni. Nagyon intenzív volt. Érdekes tanúlsága, hogy az emberek azt várják a közéleti szereplőktől, hogy beszélgessenek és ne beszédeket tartsanak nekik.
Itt nagyon sok kérdést érintettünk Szabó Olgával és Bölcs Józseffel. Szó esett a Csemadok szerepéről, az egészségügy helyzetéről a régióban, nemzetiségi jogainkról, az iskolaválasztásról, az újonnan alakult felvidéki magyar kétpártrendszerről.
Néháyn érdekesség az elhangzottakból:
- Az iskolaválasztásról a megjelentek azt mondták, hogy az emberek manapság már a minőséget választják és nem az a prioritás a legtöbb családnak, hogy magyar, vagy szlovák suli. Azzal viszont nem értenek egyet, hogy nem tanulnak meg rendesen szlovákul a gyerekek az alapiskolában. Elhangzott egy kiváló gondolat: "Az alapiskola alapfokú tudást ad matematikából, magyarból, kémiából és szlovákból is. Az alapok lerakása a cél és nem az anyanyelvi tudás megszerzése az alapiskoláinkban"
- A politikáról6politikusokról abban értettek egyet, hogy négy évente fontos nekik a polgár, illetve ami fontos, hogy nem foglalkoztatja az embereket a napi politika.
- Csemadokról az a véleményük, hogy nem szabad politizálnia, de az érdekképviseletben segítenie kell.
- Az egészségügy helyzetéről sok jót nem tudtak elmondani. Tulajdonképpen a biztosítók közti különbségekről szóltak. Arról, hogy az egészségügy egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a gyógyításról, hanem a pézről szól. A komáromi kórház álapotáról sajnos nem tudtak sok jót elmondeni.
- Az MKP-Híd viszonyról is érdekes vélemény hangzott el:" olyan, mint az az eset, ha a gyermek szülei elválnak és a gyerekre akarják hárítani a szülők a felelősséget, hogy melyiküket válassza"

Különben három mondat hangzott el, amivel majdhogynem összefoglalható a Közös portánk első állomásának mondandója:
"Közös gondokodás adja a jövőképet."Túlélési formákat kell találnunk." Járjunk nyitott szemmel a szülőfalunkban."

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!
Hol lesz legközelebb ilyen est?