2010. április 24., szombat

Közös portánk Radványon

Kitett magáért a helyi Csemadok. Szép számmal gyűltünk össze a kultúrházban, ahol aztán több, mint két órát repítettünk el közösen. Megint egy rakás témát érintettünk. Csupán fél óra volt, amíg egymásra hangolódtunk és egy eszmecsere, igazi beszélgetés kialakult. Szóba került a termőföld fontossága és az a lehetőség is, hogy a községházán a telekkönyvi kivonatok ott vannak és a kezdeti kutatásokhoz elég itt kifizetni a fénymásolás árát és nem kell az óriási illetéket a "kataszteren" kifizetni.Immáron természetes témaként került szóba a magyarnyelvűség és az, hogy ha a magyarok lakta területeken és önkormányzatokban csak olyanokat alkalmaznának,aki a mi nyelvünket is bírja, lehet a munkanélküli mutatóink is jobbak lennének.
A beszélgetésünk fontos mondata egy úriember szájából hangzott el, mégpedig, hogy: "egészséges család nélkül nincs egészséges társadalom" Ide köthető az az észrevétel, amiből kiderült, hogy Komáromban, a járásban nem találtak magyarul beszélő gyermekpszichiátert. A megjelentek kiemelték a kisközösség fontosságát. ezt nagyban rombolja a tény, hogy egyre több házon jelenik meg a "Na predaj" felirat, ami nem a régió lakosait célozza. mindent eladnak és nem mérik fel, hogy az idegeneké lesz a falu érzékeltették a lehetséges problémát. A vikkendházas övezet lakói álandó lakhelyet kapnak, szavazni fognak és akár polgármestert is állíthatnak/támogathatnak lassacskán.
Elmondták azt a meglátásukat is, hogy a rendszerváltoztatás óta a régió visszafejlődik és sajnos a politikusok nem tudják és nem is akarják kitalálni helyettünk hogy "mi legyen". Sokadszor találkozni azzal a véleménnyel, hogy a "politikus" lassan szitokszóvá érett tájainkon, mert sokan nem szolgáltak rá a nép bizalomára.
Tapasztalatuk az, hogy a fiatalok elhagyják szülőföldünket. A mezőgazdaságot teljesen leépítették.
Beszéltünk még a Radványt elkerülő út kérdésésről, hiszen a helyieknek nagy gondot okoz az átmenő forgalom.
Téma volt a bicikliút is, amely a falun fut keresztül, mit az országút része. tehát ugyanúgy mint eddig az úton bicajoznak a turisták, mégis pénzébe került ez a falunak.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szuper! Csak így tovább. Már most többet tettetek, mint azok a bizonyos politikusok, azzal, hogy meghallgattátok a nép hangját.