2010. április 27., kedd

Közös portánk Martoson

Szombati, martosi állomása beszélgetős sorozatunknak egy merőben más képet festett vidékünk lakosainak gondolkodásáról, mit az eddigi helyszíneken. Itt kimondták, amire eddig csak utaltak beszélgető partnereink, méghozzá azt, hogy nincs irányítója a felvidéki magyarságnak. Hiányzik a zászlóvivő, aki megszabja az irányvonalakat közösségünknek. Vezetőink többsége elszakadt a való világtól, hiszen már 89 óta ugyanazokat a székeket koptatják. Értékválságban szenved magyar társadalmunk és a komfort igények felülírják a család és a nemzet fogalmát olykor.
Egy 89 éves bácsi azt mondta, hogy neki az a jog, hogy tudja, ha kilép a kultúrházból és arcul csapják, akkor ő visszaadhatja. Ha ez megvan, akkor a napi betevőre valót már előteremti. Ide kapcsolódott a következő felszólaló, aki szerint az emberek nem is tudják, hogy mik a jogaik, mik a lehetőségeik. Javasolták, hogy kezdeményezzük egy brossúra kiadását, ami a nyelvhasználatról, nemzetiségi jogainkról, földtörvényekről tájékoztat.
kitértek itt is a média szerepére. Az Új Szó nem a közösséget szolgálja a beszélgetők szerint, bár mégis ezt olvassa az ember, mivel ez az egyetlen magyar nyelvű napilap. Az egyik felszólaló az internetes média jelenlétének erősítéséről szólt. Itt állapította meg, hogy a felvidek.ma leállítása óriási baki volt szerinte.
A falu fejlődéséről egyébként pozitívan szóltak a megjelentek, de a munkahelyekre való ingadozás itt is probléma.

Nincsenek megjegyzések: