2010. április 28., szerda

Közös portánk Hetényen

Szép számmal gyűltek az emberek a községi hivatal kultúrtermében. A településen a legégetőbb kérdésnek a rossz szociális helyzetet tekintik. Az egyik felszólaló elmondta, hogy feleségével 42 év munka után együtt 300 euró nyugdíjból élnek. Ebből fizetik a rezsit, a gyógyszereket és ebből táplálkoznak. ebben az esetben pedig arra is rákényszerül, hogy lassan az összes földjétől megváljon. Az 1400 fős közösség nagy része korábban a mezőgazdaságból élt. Mára jószerével eltűntek a fóliák. Az embereknek nincs pénzük, így egyre inkább visszahúzódnak. A hetényiek korábban kultúra szerető közösségi emberek voltak, most meg semmire sem nyitottak. bizalmatlanokká váltak az emberek mondta a közel 70 éves hölgy.
A szövetkezetet szétlopták, pedig még mindig ott dolgozhatnának mondta egy korosabb úr.Egy tanító néni is szót kért, aki elmondta, hogy nem igazságos, hogy egy tanító 65 évig húzza a munkában, míg egy rendőr 45 évesen már nyugdíjba mehet. egyre nagyobb feladatok hárulnak a tanárokra, hiszen a gyermekeket az utca neveli, hiszen a szülők munka után mennek.
Egy fiatalember vetette fel első ízben a Közös portánk során komolyabban a pártválasztás kérdését. Megosztotta azt a dilemmáját, hogy nem tudja kire szavazzon, hiszen a szavazata könnyen elveszhet. Megtéveszti az embereket az a propaganda miszerint ha a Mostra szavaznak, akkor több magyar képviselő juthat a parlamentbe. Felmerült, hogy szükség van e egyáltalán parlamenti képviseletre, mikor a rendszerváltozás óta nem léptünk előbbre. A fiatalember azon kérdésére, hogy honnan tudja, hogy gazemberre adja e a preferencia szavazatát a nyakkendős úriember csak legyintett egyet. Aki bizalom jelszóval kampányol, az nem mind érdemli meg a bizalmat, hiszen lehet, hogy éppen többször tett a magyar közösség ellen jelezte tanácstalanságát egy asszony.

Nincsenek megjegyzések: