2009. december 20., vasárnap

Katalóniában nem hivatalos népszavazást tartottak arról, hogy a terület függetlenedjen-e Spanyolországtól. A szavazásra jogosultak - mintegy 700 ezer fő - harminc százaléka jelent meg, igaz ezek 95 százaléka támogatta a függetlenséget. Az elért eredmény kettős: bár a kiírók a negyvenszázalékos részvételt célozták meg, de az ellenzők otthon maradtak, így az is kiderült, hogy az elszakadást támogatók aránya jóval több, mint az eddig 20 százalékra becsült népesség-arány.
Katalónia egy 32,114 km2 területű, Spanyolország északkeleti csücskében fekvő terület. Az ország összterülete 504,782 km2. Egyébként a wikipédia szerint az ország lakosainak 72%-a kasztíliai, 8%-a katalán, ugyanekkora része galíciai, és 2%-a baszk nemzetiségűnek vallja magát.
Gazdaságának teljesítménye kiemelkedő Spanyolországban, hiszen Katalónia az ország bruttó nemzeti jövedelmének csaknem 20%-át, aktív népességének pedig 17%-át adja – miközben területe mindössze az ország 6%-a. A spanyol export 27%-a, az import 28%-a
katalán.
Katalánok legerősebb pártjai a jobboldali Konvergencia és Unió (Convergencia i Unio –CiU), a baloldali Katalán Szocialista Párt (Partit dels Socialistes de Catalunya– PSC), és a Katalán Republikánus Baloldal (ERC – Esquerra Repulicana de Catalunya). Létezik még egy Katalán Zöld Kezdeményezés nevű formáció is.
Története során magát a katalán népet, mint kisebbséget sokszor elnyomták: először IV. Fülöp sanyargatja meg őket a franciákkal való háború okán a 17. században - ami kisebb, véresen levert lázadást is szül - majd 1712-től V. Fülöp folytatja kitelepítésekkel, és az egyetemek bezárásával - végül pedig a Franco diktatúra (1939-1975) alatt hurcolták meg őket, főleg a nyelvük elnyomásával.

Milyen érdekes párhuzam: kitelepítések, iskolák bezárása, anyanyelv elnyomása.

Még egy érdekes párhuzam:

„Évekig nem volt ezzel semmi problémám, pont ugyanannyira éreztem magam katalánnak, mint spanyolnak. De a politikusok miatt egyre jobban érzem magam katalánnak, mint bármikor - és egyre kevésbé spanyolnak.” - fogalmaz egy időseb helyi lakos a szavazóurnáknál. (hirextra.hu)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Akinek lenne kedve részt venni egy felvidéki nemzeti portál létrehozásában, az írjon a justice4hun@freemail.hu címre! :)

Névtelen írta...

A Felvidék Portál elindult: www.felvidek.lapunk.hu

Írj az info.felvidek@gmail.com címre, ha te is szeretnél szerkesztő lenni!