2009. március 12., csütörtök

2006-ban, Brüsszelben az Európa Parlamentben, egy nyílt tárgyaláson az alábbi beszédet mondtam el. Ezért engem, akkor az előző vezetés ki akart záratni a pártból. Az országos elnökség elé citáltak és ott vontak felelősségre, főképpen azok, aki ma már nem ülnek ott. Érdemes erről a mai nyelvtörvényes, Pátria rádiós, tankönyves időszakban megemlékeznem...engedelmükkel. Ne feledjem, ma már azt is tudjuk, hogy sajnos pártomra 2006-ban 50 000 emberrel szavazott kevesebb, mint az azt megelőző parlamenti választásokon.


Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tájékoztatni jöttünk, mert ezt nem teszi más helyettünk. Beszámolni arról, hogy az Európai Unióban létezik még olyan őshonos, hazájától mesterségesen elszakított nemzeti közösség, amelyről félretájékoztatják Önöket.

A szlovákiai magyarság, mint tudjuk, kényszerkisebbség, viszonylag összefüggő magyar többségű területen él.

Szlovákiában a magyar párt (MKP), 10%-os kisebbségi párt, amely 8 éve. Kormányzásának ideje alatt fogadták el a jelenlegi közigazgatási rendszert (amely minden megyében kisebbségbe szorítja a magyarságot) és a kisebbségi nyelvekről szóló törvényt is.

A Regionális és kisebbségi nyelvek európai kartáját Szlovákia 2001-ben ratifikálta. Ennek rendelkezéseinek megvalósításához mintegy nyolc szlovák törvény módosítására volna szükség.

Az asszimiláció az utóbbi évtizedben felgyorsult, amelynek két fő oka a vegyes házasságok (1930-ban 10%, manapság 30%) és az iskolaválasztás. A magyar gyermekek mintegy 25%-ka szlovák iskolába jár a Felvidéken. Ennek több oka van, melyek közül csupán kettőt említenék meg: a Benes – korszakból hátramaradt félelem és a kisebbségi létből fakadó, hátrányos megkülönböztetéstől való félelem. A magyar nemzetiségű általános iskolások 75%-ka jár magyar iskolába, míg a vegyesházasságokban születetteknek csupán 15%-ka.

Az 1991 – 2001-es népszámlálások között eltelt 10 év alatt 50 000-rel fogyott a szlovákiai magyar közösséghez tartozók száma. Ugyanebben az időszakban a szlovák nemzetiségűek száma közel 100 000-rel nőtt. (1920-ba Szlovákia területén 1,9 millió lakos és ebből 890 000 magyar élt, 2001-ben 5,4 millió lakos ée ebből 520 000 magyar él).

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Szlovákiában, a felvidéki magyarság körében hiányzik egy olyan átfogó program amely támogatja az anyanyelven tanulást, hiányzik a magyar – és nemzetiségi kultúrák kidolgozott támogatási rendszere, hiányzik a magyarságot súlytó rendeletek hatálytalanítása, hiányzik a tényleges kétnyelvűség, hiányzik a magyar nyelv egyenrangúsítása, hiányzik az autonómia bármilyen formájának léte.

Nincsenek megjegyzések: