2008. február 24., vasárnap

A Szabad Újság írja, hogy egyik falunkban végre megjött a polgárok esze. Igaz ehhez kellett néhány az övéiért aggódó vezető is. A település iskolás korú gyermekeinek 90%-át magyar anyanyelvének megfelelően magyar iskolába íratták. Ez a ritka kivétel, ami erősíti a szabályt. Agócs Béla óta már úgy tűnt, hogy nincs olyan pedagógus, aki szívén viselné közössége jövőjét. Egy Komáromhoz közeli faluban szlovák iskolaigazgató-nőről hallottam, aki helybéli szlovák vállalkozóktól gyűjt és körbejárja az iskoláskorú szlovák- és magyar gyermekes családokat. Átad nekik egy 2000 korona értékű ajándékcsomagot, orruk alá tartja a beíratásról szóló papírt és ígéretet tesz arra, hogy minden évben kapnak majd egy hasonló értékű ajándékcsomagot a szlovák iskolától. A helyi magyar iskolaigazgató ülve szemléli a helyzete és siránkozik a fogyó elsősök láttán. Szegény Agócs Béla, ha ezt tudta volna még mindig élne. Nem hitt volna azoknak, akik bíztatták, majd politikai tőkét kovácsoltak munkájából és cserben hagyták.

Egyszóval magyar iskola és óvoda. Sokan hiszik, hogy a többségi nyelv tökéletes elsajátítása jelentheti gyermeke számára az egyetlen kiugrási lehetőséget. Butaság. A gyereknek sokkal többet segít a szeretet és az erkölcsre, becsületre, magabiztosságra való nevelés. Generációk felvidéki magyarjainak bőre alá oltották be a kisebbrendűségi érzést. A szlovák óvodába, általános iskolába járatott magyar ember anyanyelv tudása a szakemberek szerint az óvoda előtti, kisgyermeki fokon marad. Finnországban a svéd „kisebbségi” (undorító szó) oviban nem tanítják a finn nyelvet, maximum finn mondókákat mondogatnak és énekeket dalolnak. Ezzel az ovisok lassan megmártóznak a többség nyelvében. Láss csodát a finn ovikban pedig a svéd kisebbségi nyelvben fürdetik hasonlóan a többségi csemetéket. Egyszóval be kell indítanunk egy Agócs programot a magyar iskolákért. De semmi esetre sem jó úgy kezdeni, hogy magyar érdekképviselőink némelyike magyar egyetem ellen szól és magyar alapiskolát akar bezáratni. A hat osztályos gimi sem jó út, hiszen a magyar elemi iskolából elszívja idő előtt a koponyákat, ezzel az veszít versenyképességéből, ezzel együtt minőségéből is.

Avagy uraim a "politizálóink" közt, ocsmány gazemberség nyílt színen kiröhögni és csak fejőstehénnek nézni a Rákóczi Szövetséget. Ők az egyetlenek, akik a felvidéki magyar oktatásért komolyan tesznek, tettek. Na meg Agócs Béla…

Nincsenek megjegyzések: