2007. november 21., szerda

Ülésezett a komáromi képviselő-testület (november 15.)

A pozitív hangulatú ülést a később érkező polgármester távollétében az alpolgármester nő nyitotta meg. Az interpellációk Győrfy László javaslatára ezúttal kérdéseket is tartalmazhattak. Ezek között a pénzügyi bizottság elnöke hiányolta a testületi ülés anyagából a pénzügyi bizottság anyagát. Horváth Kornél képviselő nehezményezte, hogy az interneten nem jelenítették meg az ülés programpontjait, ezért az eredeti program szerinti ülésmenetről kért szavazást. Jómagam, immár ötödik éve a kétnyelvű jegyzőkönyveket hiányoltam (az 50 esztendő múlva kutatók számára „világos” lesz, hogy Komáromban minden képviselő szlovák anyanyelvű volt, hiszen ezen a nyelven szólt hozzá a kérdésekhez), illetve felhívtam a figyelmet arra a tényre, hogy a testületi ülések hanganyagát még mindig nem adják ki a képviselőknek és ezt sem szóban, sem írásban nem indokolták, annak ellenére, hogy a korábbi önkormányzati ülésen már ebben a tárgyban kérdést intéztem a hivatalvezetőhöz.

A városi autóbusz közlekedés közbeszerzési eljárásának kapcsán a város két társaságot szólított meg (Paksi és SAD). Határidőre csupán az SAD nyújtott be javaslatot, de az alpolgármester beszámolója alapján sajnos nem teljesítette a feltételeket (itt az autóbuszok élettartamára vonatkozó paraméterekkel adódtak gondjaik). Az ügyben új eljárás kezdődik. A testület egyébként pozitív irányelveket szabott, melyek alapul szolgálnak majd egy jó városi tömegközlekedés kialakításához.

A főellenőr hiányosságokat talált a Com-Média működésében, amit az igazgató ígérete szerint a következőkben orvosolni fognak. Szankciót a mulasztás miatt senki sem javasolt.

A szociális-egészségügyi és lakásbizottság elnökének beszámolójából kitűnt, hogy a város felkészült lakosai alapvető szociális igényeinek ellátására.

A városatyák Hodek Dávid és Bertók Tibor részére szavaztak meg, immár hagyományosan ösztöndíjat.

Az ülésen elhangzott, hogy jövőben a képviselők jónak látnák, ha a város nem csak a diáklétszám, hanem a teljesítmény alapján dotálnák a városi fenntartású iskolákat.

A vagyonjogi ügyeknél került sor, Sánta Béla interpretálásában a GAMOTA – agro, s.r.o kérvényének tárgyalására. Azok, akik korábban tüzet – vizet kiáltottak, mikor én egy szintén munkahelyeket teremteni szándékozó osztrák cég javára történő telekeladást 2,5 euróért javasoltam (5 eurós vételárat és feltételeket szabott a grémium), most hallgattak. Az említett cég, amely Szlovákia egyik legjobb agrárvállalkozása, 12 hektár (egyes számítások szerint 25 ha) földet vásárolt meg a várostól 12 szlovák korona/négyzetméter áron. Az ominózus földterület rendkívül jó helyen fekszik és bizonyos részein a cégnek épületei állnak. A Gamota – agro s.r.o. már a korábbiakban használta a földterületet, ám Sánta Béla válasza szerint ezért egy huncut buznyák bérleti díjat nem fizetett Komárom városának.

Felvetettem, hogy az egyenlő elbánás elvét követve az agrárvállalkozásnak sem illene olcsóbban eladni a területet, ezért szívem szerint javasolnám e helyütt is a 2,5 eurót. Az ülést vezető ezután többször megkísérelte a szót belémfojtani (gondolom, hogy nehogy határozati javaslattal éljek az árat illetően)…sikertelenül.

Az eredetileg feltüntetett eladási ár megszavaztatott! A területet a vállalat csak adott célra használhatja és a városnak abban az esetben, amennyiben el kívánja a kft adni, elővásárlási joga van a területre ugyanezen az áron. (E kitételek képviselőtársaim közül néhányat hozzásegíttettek a döntéshez.)

A város egyik legtehetősebb vállalkozása 12 korona/négyzetméter áron jutott az általa több éve ingyen használt földekhez.

Sánta Béla vezetésével a hivatal tényeket hallgatott el a képviselők elől. Dezinformált bennünket. A véletlen hozta, hogy tudomást szereztünk a nemfizetés tényéről, amivel remélem nem teremt Sánta Béla osztályvezető precedenst.

A hivatalnok immáron rövid időn belül másodszor rontja a városháza hitelét (a közelmúltban is a földkérdés bizonyult a gyengéjének).

Sánta Béla nálam megkapta a második sárga lapját!

Az már csak hab volt a tortán, hogy ezután két nyugdíjas hölgy kérvényét vonatta le a beterjesztővel A.Imre, mondván, hogy nehogy “populizmusra” használhassák ezt. Mire is gondolhatott? Az idős asszonyok néhány száz négyzetméternyi földet kívántak megvásárolni maguknak a fent érintett Gamota földektől egy ugrásnyira. A város nekik 418,- Sk/m2 áron kínálta a területet…

Az utolsó pontok egyikében a képviselők választhattak a jobbnál jobb feltételeket kínáló pénzintézetek között, akiknek képviseletében két hölgy folytatott férfias küzdelmet a város kegyeiért. A döntés szerint ezután az OTP Bank kezeli a város pénzügyeit.

Nincsenek megjegyzések: