2007. október 5., péntek

Ülésezett a komáromi képviselő-testület

Szeptember 27-én nyolc órás ülést tartott a komáromi képviselő-testület. A tárgyalandó 25 pont az interpellációkkal kezdődött. Itt a város polgármestere, Stubendek László roma tiltakozással kapcsolatos felvetésére válaszolva, kijelentette, hogy ez nem roma kérdés, hanem a nem fizetők kérdése. Az ülésen megjelent a helyettes főügyész is, aki többek között két korábbi döntést, a két alpolgármester létének és a parkolásról szóló - korábban polgárok által is bírált - általános érvényű rendeletet nyilvánította törvényellenesnek.

Az ISPA projekt állásáról Mária Stoličná ISPA menedzser számolt be, aki után a KOMVaK igazgatója kért a tisztítóállomás működtetéséhez még több millió költségvetési pénzt. A beszámolóból kitűnt, hogy valószínűleg a korábbi ISPA menedzser hibázott, hiszen a tisztító nem teljesíti az elvárásokat, ugyanis nitrogén marad a megtisztított vízben. (a pénztisztító gyanús víztisztító)

Szó esett a Komáromi Idegenforgalmi Vállalat szétbontásáról és három, a helyét átvevő szerv megalakulásáról.

A testület 100 ezer koronát hagyott jóvá Kaszás Attila szobrára, bár akadt, aki fontosabbnak tartotta volna, ha a város a polgárait ösztönzi gyűjtésre. Magam a 195 centis szobrot eltúlzottnak tartom és remélem, hogy Holocsy művész úr is kap majd, a városi polgárok munkájával felépített színházunk tövében egyszer szobrot. A Com-Média igazgatói posztjára törvényesen, ám szerintem etikátlanul, a megbízott igazgató Pék Zoltán írt ki pályázatot, s mivel ő volt az egyetlen jelentkező, a befutó is ő lett. A testület 20 teremben lévő tagjából a kinevezésére 12-en bólintottak rá. A városi autóbusz-közlekedés megreformálása ügyében tett lépésekre mondott igent a grémium (csupán Andruskó Imre javasolta, hogy a 70 éven felüliek utazása ne legyen ingyenes). Koncepció született a városban létesítendő új parkolók kialakításának ütemtervéről is, melynek kapcsán jómagam hívtam fel a figyelmet arra a gyanús tényre, hogy az előző évben költségként szerepel mind a Madách utcában, mind a Fürdő utcában kiépített parkoló. Holott a Fürdő utcán nem építettek ki egy parkolóhelyet sem. Az önkormányzat tudomásul vette a városi fenntartású iskolák 1. féléves költségvetési merítését. Az ülés kezdetén a víztisztító-beruházás költségeinek emelést kérő KOMVaK vezetősége a tiszta nyereségből 30%-ot, közel félmillió koronát különített el a cég felügyelő szerveiben jelenlévő tagok jutalmazására (felügyelőbizottság: Győrfy, Szabó, Vincze, elnökség:Sánta ,Olláry, Méhes - bővebben: http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=7924&SID=9&P=0). Ez az összeg nem arányosan kerül elosztásra az igazgatótanács tagjai és a felügyelő bizottság tagjai között.

A Forlife n.o. kérését, amelyben 1 millió koronát kértek a kórház gyermekosztályának felújítására, arra hivatkozva utasította el a testület, hogy sajnos a városi intézmények esetében is szűkös a költségvetés.

A közel 100 főt foglalkoztató biodízel gyárat Őrsújfalun elképzelő osztrák cég terület vásárlási szándékát 5 euró/négyzetméteres árhoz és feltételekhez kötötték (területrendezési terv elkészítetése, infrastruktúra kiépítése) a városatyák. Harcsáson viszont ugyanilyen áron, de hasonló feltételek nélkül vásárolhat meg egy kérvényező területet 60-70 főt foglalkoztató gyáregység építésére. E két döntés lényege meglátásom szerint, hogy munkahelyek teremtődjenek a városunkban, viszont a harcsási eladás esetében én magasabb összeget javasoltam, hiszen így nem részesült volna előnyben az egyik vevő a másikkal szemben.

Az utolsó pontok egyikében a képviselők jóváhagyták az alpolgármesterek (éves fizetésük 30%-ka) és a polgármester (éves fizetése 40%-ka) prémiumát.

Az egyebekben Szép Lajos terjesztette a Jókai Alapiskola kérvényét, mely egy új kazán építésének költségeire vonatkozott. Majd képviselői felszólalások követték egymást.

Nincsenek megjegyzések: