2010. június 2., szerda


A Szabad Újság június 2-i számában megjelent interjú



Megújuló közéletben gondolkodik



Petheő Attila történelemtanárral, városi képviselővel, a Csemadok Komáromi Területi Választmánya elnökével generációváltásról, élhetőbb Komáromról és a család csodájáról



Azt mondja, sok emberben csalódott kétezer kettő óta, amikor az egyetem elvégzése után hazajött Magyarországról. Mert a pénz lett az istenük, és vezért kerestek, akihez bújhattak. Fontos lenne, hogy mindenki úgy beszéljen, ahogy él. Jegyzi meg. Számára menet közben a legfontosabb a család lett. Azután a magyarsága következik, sorolja, és az, hogy becsületes maradjon. Hat évig történelmet tanított. Most művelődésszervező egy magyarországi kultúrházban. Petheő Attilával beszélgettünk.





- Mi újság a Csemadok Komáromi Területi Választmányánál?

- Öt és fél ezer tagunk van a harmincöt alapszervezetben. Ez akkora magyar civil erő, amivel hosszú távon nagyon jól lehet cselekedni. Nyitottunk a fiatalok felé. A Száll a hír című nyeltörvényellenes turnénk már a hetedik állomásánál tart, június ötödikén szombaton pedig már negyedik alkalommal kerül megrendezésre azt Art Feszt című rendezvényünk Gútán. Trianon kilencvenedik évfordulója alkalmából arra kérjük a résztvevőket, hogy jöjjenek fekete pólóban. Ősszel megint lesz MultiKulti Fesztivál, ami arról szól, hogy a Komáromi járásban miképp viszonyulunk mi, magyarok a kisebbségekhez.



- Generációváltás kellene a közéletben is?

- A rendszerváltoztatás óta eltelt húsz esztendő a magyar közösségnek nem hozott újat. Ha csak az nem jelenti az újítást, hogy egyre több lett a munkanélküli, és a fiatalok helyzete kilátástalan; egyik napról a másikra élnek. Ezért a húsz esztendőért az a generáció a felelős, akiknek lassan távozni kell a közéletből; át kellene adniuk a helyüket, és teljesen meg kell újulnia a felvidéki magyar érdekképviseletnek.



- Úgy tudom, ősszel Komárom Programot indítanak.

- Úgy tűnik, hogy összefog majd néhány ember, akik másfajta életet képzelnek el Komáromban. Nem természetes, hogy több ezerrrel fogyott az elmúlt nyolc évben a város lakosainak száma. Élhetőbb várost kell kínálni a komáromiaknak, hogy újra a magyarság központja lehessünk.



- Azt mondta, jó ideje a család a legfontosabb az életében. Délvidéki lányt vett feleségül. Két fiuk van.

- Azzal, hogy délvidéki lány a feleségem, a nap minden pillanatában kárpát-medencei közösségben gondolkodunk. Ez furcsán hangozhat, de mi példái vagyunk a kárpát-medencei magyar létnek. Balázs és Barna, a fiaim születése pedig a világ legszebb dolga számomra!

Bárány János

1 megjegyzés:

Kormos László írta...

Attila, sok sikert kívánok!