2010. május 5., szerda

Pathon járt a Közös portánk

Megtelt a pathi (nagyon furcsa ezt th-val írnom) kultúrház a beszélgetésre, ami rendkívül intenzívre sikeredett.
Sok kérdés felmerült, ami a helyieket érdekli. Szóba került az öreg temető helyzete, ahol Világi tanító úr van eltemetve és ma jóformán meg sem lehet közelíteni. Beszéltek a faluba betelepültekről, akik nem vesznek részt a közösségi életben és a gyerekeiket sem a helyi óvodába íratják, így azok gyökértelenek lesznek a faluban. Azzal, hogy ezek az emberek csak aludni járnak Pathra, azzal kezdődik a falusi közösség rombolása egy hölgy szerint. Előkerült, hogy öregotthont tervezek a fürdő területén. Egy hölgy kivételével tulajdonképpen senki sem örült ennek. Kérdezték, hogy miképpen lesz megoldva az itt elhunytak temettetése.Magyarországiakat és osztrákokat várnak oda. (Erre egy hölgy azt mondta, hogy ide december 5 után ne tegye be magyarországi az öregotthonba.) Kaphat-e kedvezményt majd pathi nyugdíjas. Elmondták, hogy már a fürdő sem az övék. Semmilyen kedvezmény nem jár a falubelieknek, holott sokan közülük a saját kezükkel építették a strandot. Ápolatlanok az utcák, az elmúlt nyolc évben nem volt falugyűlés sem. Nincs fedett buszmegálló, pedig akadt a megjelentek között, aki a keze munkáját ajánlotta ingyen a község vezetőinek, csak, hogy ne várakozzanak esőben,fagyban az emberek a szabad ég alatt. A buszközlekedés is kívánni valót hagy maga után, hiszen előfordul, hogy nem fér fel mindenki, illetve, megesik, hogy a busz csak Izsáig jár.
A faluban és a társadalomban nincs meghatározott magyar irányvonal, ami megakadályozhatná, hogy fogyjon a magyarság. Az állam nem ad semmit a polgárainak. Régen ráfért a pengőre hat nyelven, hogy mennyit ér, ma még a pénzesutalványokra, a hivatalos papírokra sem írják rá a dolgokat.
Egy hölgy szóba hozta Trianont is. 1993-ban egy nem létező államhoz kerültünk, amivel szerinte Trianon érvényét vesztette, hiszen az Csehszlovákiával lett megkötve "hol volt Bugár, mikor el kellett válni a csehektől és dönthettünk volna, hova tartozunk" - tette fel a kérdés a többiek által csak Szöszi néniek szólított asszony. Béla nevezetű úr pedig azt kifogásolta, hogy képviselőink közül egy sincs, aki kiállna, ha bántanak, gyaláznak bennünket. Egy sem akadt eddig, aki azt mondta volna a ferdített történelmi tényekre, hogy helytelenül nyilatkoznak róla a szlovák nacionalista politikusok. A jövőképet csak határozott kiállással lehet megfogalmazni, majd képviselni, de ilyen politikus nem lát a munkáját korábban ingyen a településnek ajánló úr.

Nincsenek megjegyzések: