2010. május 13., csütörtök

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/van-aki-varna-a-szlovak-valaszra-mas-azonnal-cselekedne-304922

Van, aki várna a szlovák válaszra, más azonnal cselekedne
2010. május 12. 22:27 Rafael Balázs/Sárai Evelyn
Párkány/Észak-Komárom (Szlovákia) | Kettős állampolgárság: erre készül a magyarországi választásokat megnyerő pártszövetség.

Megyénk hosszan határos Szlovákiával, a Duna túlpartján nagy többségben magyarok élnek; közöttük kérdezősködtünk, mit várnak ettől a lehetőségtől. Nem volt könnyű – a közélet most arrafelé nem erről szól.
Abban a Csemadok Komárom-járási elnöke, Petheő Attila és a Híd parlamenti képviselője, Bastrnák Tibor észak-komáromi polgármester is egyetért, hogy a kettős állampolgárság megadása fontos a felvidéki emberek számára. Ám míg előbbi szerint nem szabad a szlovák válaszra várni, addig a politikus a két fél közötti előzetes egyeztetést helyezi előtérbe.

Párkány
Az utca embere, bárki, akit megszólítunk, először nem is tudja, miről van szó. Ez arrafelé nemigen téma; úgy tűnik, egy ideig nem is lesz.
„Ebből nem kérünk. Kit érdekel?” – fogalmaznak és szinte legyintenek fiatal túlparti egyetemisták, akikkel egy sörözőben akadunk össze. Névvel nem vállalkoznak, mert egyrészt tartanak a retorziótól. Meglepő, hogy mi miatt.
Úgy fogalmaznak, hogy nekik mind a két helyi politikai formáció hiteltelen, sem Bugárék, sem Csákyék, de a vezető szlovák pártok sem dobogtatják meg a fiatalok szívét, nacionálétól függetlenül. Aztán szimpatikus kivételként megemlítik a SAS-t (Szabadság és Szolidaritás Párt), amely egy pozsonyi gyökerű, fiatalos, szabadelvű szlovák csoportosulás, akik körében nincs sem sovinizmus, sem nacionalizmus.
– Mi ebben a Párkány közeli faluban békében élünk egymással – mondja az ebedi Burza Kálmán. – Sok a vegyes házasság, az új generációknak nemigen van bajuk egymással. Így vagyunk a szlováksággal is. Nem mi mentünk el innen, hanem a határ jött közénk. A kettős állampolgárság nem téma; nem tudjuk, fontos-e ez nekünk, vagy csak a politikusoknak az. Azt gondolom, az együttélésnek nincs alternatívája.
– Mindig azt vallottam, hogy magyar vagyok, és itt éltem, itt élek. Ez a kettősség meghatározza gondolkodásomat. Tartozom ide is, oda is bizonyos értelemben – vélekedik a párkányi Himmler György. – A kettős állampolgárság intézménye modern dologként létezik Európa egyik felében, de van, ahol ez viták alapja. Énnekem is elegem van már a marakodásból, túl azon, hogy még nem látom, ad-e ez majd nekünk valamit.

Észak-Komárom
– Azt gondolom, hogy a kettős állampolgárság megadásának kérdését minél előbb rendeznie kell az újonnan alakuló magyar nemzeti parlamentnek – szögezte le Petheő Attila járási Csemadok vezető. – A határon túli magyarságnak mihamarabb biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a magyar állampolgárságot könnyített eljárás útján szerezze meg. Ebben a kérdésben nem szabad a szlovák fél reakcióira, vagy a szlovákiai választásokra várni. A szlovákokat sem érdekelte, hogy mit szólunk a nyelvtörvényhez, vagy egyéb alapvető nemzetiségi jogainkat sárba tipró törvényekhez. A kettős állampolgárság bevezetését várja a felvidéki magyarok nagy része. Egyébként több olyan európai példa van, ami azt támasztja alá, hogy a 90 éve határon kívül rekesztett magyarság kettős állampolgársága akár Közép-Európa stabilitásához is hozzájárulhatna.

– Véleményem szerint szerencsésebb lenne, ha a szlovákiai választások után, a parlament felállását követően kerülne csak szóba a kettős állampolgárság ügye – érvelt Bastrnák Tibor, parlamenti képviselő, Észak-Komárom polgármestere. – Mindenképpen egyeztetnie kellene a szlovák és a magyar félnek, hogy a döntés konszenzuson alapuljon. Természetesen a kettős állampolgárság megadása minden felvidéki, komáromi embernek egy nagyon fontos tényező. Azonban úgy kell megegyezni, hogy mindez a legkisebb súrlódást okozza a két állam között.

Nincsenek megjegyzések: