2010. február 15., hétfő

Érdekes olvasmányra akadtam a mai Pravdában.
http://nazory.pravda.sk/madarska-spinava-bielizen-09q-/sk-nkom.asp?c=A100214_205008_sk-nkom_p23
Korábban hetente kétszer megvettem a lapot, ma már leszoktam erről és csak a neten olvasgatom. (Van egy kedvenc "író asszonyom" is, méghozzá Petra Nagyová-Džerengová, akiről miután kedvencemmé vált tudtam meg, hogy Pozsonyban ő agitál a magyar ovisok szülei között, hogy írassák magyar suliba a gyerekeiket, mert ez hasznosabb lesz számukra.)
No, de ennek az echte szlovák nevű Kopcsaynak cikke utáni kommentek is figyelemre érdemesek. Nagyon érdekesek. Nemcsak azért, mert olykor még igazuk is van a fórumozóknak, hanem azért is, mert rávilágítanak egy általunk ne igazán ismert gondolkodásmódra. Én tömbben élő magyarként ugyanis nem igazán tudom, hogy miképpen gondolkodik egy szlovák rólunk. Honnan is tudnám, hiszen a mi életünk reggeltől estig magyarul zajlik...és remélem ez így is marad.

Kiemelek néhány kommentárt (fordítani most nincs időm):

"Dufam ze slovaci z madarskou narodnostou sa spravne rozhodnu. ci daju prednost slusnemu Mostu z charizmatickym predsedom Vojtom Bugarom a slusnemu spoluzitiu zo slovakmi alebo nacionalisticko-sovinistickej SMK ktorej politika je zalozena na xenofobii a nenavysti z sialencom Palkom Cakovie ktoreho bolestne dusevne vyplody a klamstva mame moznost pocuvat v mediach."

"...Madarske"politicke" strany na zaklade etniky uplne rozpustit a zaradit programy do nejakej polyetnickeho mensinoveho kulturno-spolocenskeho zdruzenia (ak uz nejake musi byt).Etnika nie je na tvorbu politiky.Ma ulohu zachovania kultury a historie."

"...preco by ( podla vas 10% komunita) mala mat zastupenie v parlamente na zaklade narodnostnej identity? To nam, Marius, chcete nahovorit, ze obcanov madarskej narodnosti nezaujimaju ziadne ine programy politickych stran - len program madarstva?"

Nincsenek megjegyzések: