2010. február 23., kedd




Ahogy ígértem, kicammogtunk Balázzsal a Klapka térre. Kb. 300-an voltunk, ebből saccra 200 egyetemista...a 2000-ből. Sajnálatosan kevés!
Kezdetnek azonban nem rossz! Rendkívül sok rendőr és nagyon sok újságíró volt. Köztük valami szívárványszín gyanús SNS ifjúsági ütődött is ott kínlódott egy kamerával. A hangulat egyébként inkább hasonlított egy lélektelen "felnőtt" akcióhoz, mint egy egyetemista megmozduláshoz. Egy nyamvadt fütty, vagy bekiabálás, vagy fujjolás nem volt. Emóciók nélkül folyt a rendezvény, holott egy kőkemény érzelmekkel átszőtt ügyről van szó. A szónokok jók voltak, főképp a hölgy beszéde tetszett.

Felháborító volt, hogy egy demokratikus államban, egy békés tüntetésen, amit ráadásul be is jelentettek, a rendőrök a csendes demonstrálókat igazoltatják minden ok nélkül. Mikor ezt szóvá tettem a rendőrnek-aki egyébként korrekt volt-azt mondta, hogy mindenütt jogukban áll igazoltatni. Jeleztem neki, hogy 3 méterrel arrébb az elfuserált kamerás gyerek provokálja az embereket, így érthetetlen, hogy miért a magyar zászlós srácot kell igazoltatnia és az adatait felírnia, csak vállat vont. Különben jónéhány civil ruhással összefutottam azok közül, akik a Száll a hír nyelvtörvény ellenes megmozdulásunkon őrködtek még augusztusban.

Egy szó, mint száz, a kezdeményezés jó. Az, hogy egy internetes portál megpróbálta kisajátítani magának a rendezvényt, az rossz és erre vigyázniuk kell a szervezőknek.

Érdekes tanulsága a napnak, hogy a talán két legolvasottabb felvidéki magyar internetes hírportál csak ennyi fiatalt tud megszólítani a nyelvtörvény ellen. Óriási a közöny az egyetemisták részéről. Óriási a közöny a szlovákiai magyar társadalomban.

Itt pedig rögtön a politikára kanyarodhatnánk egy teljesen (?) "civil" megmozdulás kapcsán. A megosztás nem kedvez a hazai légkörnek. Az emberek kezdenek beleunni ebbe a katyvaszba és nem érdekli őket a pénzkereseten kívül más. Természetes számukra, hogy magyarok. Még mindig nem drukkolnak a Slovannak a Fradi, vagy a DAC ellenébe. Szeretik, ha Priskin a magyar himnuszt énekli a kezdőkörben. De! Amit ennél is jobban szeretnek, ha el tudnak menni nyaralni a családjukkal anélkül, hogy a hitel törlesztésén kellene, hogy járjon az eszük.

(Itt jut eszembe, hogy odajött hozzám egy "őscsemadokos" a rendezvény végén és arra kért, hogy szóljak a rendezőknek, hogy ne mondják legközelebb azt, hogy himnusz, mert az bántja a szlovákokat és, hogy ez az ország himnusza. Mondjanak inkább nemzeti imádságot szerinte. Mert minek provokálni. Na, itt a baj! Ott, hogy sajnos kódolva lett a szüleinkbe, nagyszüleinkbe az, hogy a saját árnyékuktól is féljenek. Még attól is féljenek, hogy kimondják, hogy ez a magyar nemzet, azaz, az én himnuszom? Mi a fene van itt? Mit csináltak nagyuraim ezzel a felvidéki magyar nemzetrésszel? Milyen érdekek vezérlik a teljes lehülyítést? A gazdasági ellehetetlenítésünket? Miért nem tesznek ez ellen? Miért nézték ezt tétlenül a rendszerváltoztatás óta eltelt 20 évben?)

Egyszóval: a mi színünk még mindig a piros-fehér-zöld és nem a narancssárga!

5 megjegyzés:

Kalaráb írta...

Melyik internetes portál sajátította ki magának a rendezvényt?

Geroj írta...

Nagyon jó poszt, telibe találtál!
Két kérdésem lenne: melyik hírportálról beszélsz, és ki az őscsemadokos, akit említesz? Szerintem sokakat érdekelne.

Névtelen írta...

Sziasztok! Az őscsemadokost természetesen nem adom ki. A portál, amelyik megpróbálta kisajátítani a rendezvényt, meglátásom szerint a bummmm volt

Geroj írta...

Szerintem a bumm azzal, hogy sokat foglalkozott vele, nem sajátította ki, sőt, szerintem jó, hogy leadták a beszédeket egészben.

Névtelen írta...

Magam is örülök ennek, viszont megtévesztő lehetett a plakát alján szereplő logójuk. A.